Mától (azaz 2020. március 18-től) az iskolák, diákok, felnőttek, azaz mindenki számára, aki ECDL vizsgát kíván tenni, ingyenesen elérhetővé teszi az ECDL vizsgákhoz kidolgozott anyagait a Ruander Kft.

Az ECDL tananyagok, feladatok az alábbi linken érthetőek el:

https://eiskola.hu/

Az idei vizsgaközpont fórum előtt kérdőíves felmérést végeztünk, visszajelzést kérve az ECDL rendszer működéséről, a modulválasztékról, a változtatások irányának kialakításához.

Köszönjük az aktivitást, nagyon sok választ kaptunk, a kb. 200 vizsgaközpontból 123-an küldték meg a véleményüket, ami reméljük oktatóink, vizsgáztatóink elkötelezettségét, a megújításában való motiváltságát jelzi.

Ahhoz, hogy egy szakmai civil szervezet jól működjön, három dolog kell: tagság, aktivitás és zászlóvivők. Most a „zászlóvivőkkel” találkoztunk. A szakosztályaink fórumát március 11-én - a koronavírus-helyzetre tekintettel végül nem a Műegyetemen – tartottuk meg Báthori utcai irodánkban és érthetően valamivel szűkebb körben.

A Neumann János Számítógép-Tudományi Társaság honlapjáról nyomtatható formában ingyenesen letölthető az IKT pedagógusoknak című tananyag, amelyből a pedagógusok elsajátíthatják a digitális oktatás alapjait - és a közösségi média tananyag, amely az idősek tájékozódását is segítheti. A Neumann Társaság által biztosított virtuális kiállítás (idővonal), adattár és hatalmas videoportré gyűjtemény is szolgálhatja a szabadidő hasznos, kellemes otthoni eltöltését.

A társaság szakértőitől e-mailben is kérhetnek segítséget az informatikával ismerkedő pedagógusok és felhasználók is.
 

Kedves Tagtárs!

A koronavírus-járvány miatt kihirdetett vészhelyzet miatt és a tagságunk iránt érzett felelősségünkből fakadóan a Társaságunk Elnöksége úgy döntött, hogy március-április hónapokban minden rendezvényét elhalasztja.

A hagyományokat folytatva tartottuk meg az ECDL Vizsgaközpontok fórumát, idén március 5-én már a 22. alkalommal, a nemzetközi ECDL egyik vezetőjével, sok érdekes előadással, motivált, párbeszédre kész oktatókkal, vizsgáztatókkal.
A fórumon kerültek átadásra az év legjobb vizsgaközpontjai kitüntetések is.

 

Érdemes rápillantani a Horizont 2020 Tudomány a társadalommal, a társadalomért (Science with and for Society – SwafS) pályázat nemek közötti egyenlőséget érintő pályázati kiírásaira, mert még van lehetőség benyújtásra április 15-ig:

 

Meghirdetője: The Vienna Center for Logic and Algorithms, TU Wien

A Bécsi Műszaki Egyetem (TU Wien) felhívja azon még tanuló, illetve már végzett hallgatóknak a figyelmét, akik kiemelkedő jelentőségű diplomamunkák vagy tudományos dolgozatok szerzői a logika és a számítógép-tudományok területén. Jelentkezni két kategóriában lehet:

 

Az Informatics Europe (IE) megnyitotta a pályázatot az ötödik Minerva Díj megszerzésére, amellyel a nők informatikai pályára vonzását és pályán tartását célzó tevékenységeket kívánja ösztönözni és díjazni. Az elismerő Minerva Díjjal az IE 5000 eurós támogatást is ajándékoz a nyertes intézmény számára.

Szakmai partnereink fontos eseményére hívjuk fel a figyelmet!

A hazai projektmenedzsment szakma legnagyobb hagyománnyal rendelkező PM Fórum konferenciára immáron a 23. alkalommal kerül sor 2020-ban. A Fórum ez alkalommal is kiváló alkalom a kapcsolatépítésre, az ötletek cseréjére, a szakmai beszélgetésekre.

Márciusban kilencvenedik alkalommal rendezik meg az "Információvédelem menedzselése" szakmai fórumot. A 2020. március 18-i eseményt szervező Hétpecsét Információbiztonsági Egyesület elsősorban az informatikai biztonság felelőseire számít - IT biztonsági szakemberekre, IT biztonsági vezetőkre, szakemberekre, rendszergazdákra -, valamint a téma iránt érdeklődőkre. A rendezvény egyaránt érinti a köz-és versenyszféra szereplőit!

A Neumann Társaság szakmai civil non-profit szervezet. Ennek alapját adják, kell, hogy adják a szakosztályok. Itt is elmondom, hogy a szakosztály megnevezéssel együttesen értjük: az egy tematikát felvállaló szakmai közösségeket és a regionalitást jelentő területi szervezeteket.

 

Alelnökünk, Erdősné dr. Németh Ágnes és NOKIT (Nők az Oktatás, Kutatás, Informatika Területén) szakosztályunk vezetője, dr. Bujdosó Gyöngyi Londonban vettek részt a CEPIS (Európai Professzionális Informatikai Társaságok Tanácsa) megbeszélésén.

A CEPIS DiversIT kezdeményezéséről korábban már írtunk, de idézzük fel a legfontosabb megállapításokat:

Az ECDL vizsgaközponti fórumunk díszvendége Jakub Christoph, az ECDL Központ igazgatója, aki új és jó gyakorlatokat mutat be a nemzetközi közösség világából. A fórumon az ECDL hazai lehetőségeiről, új, Közösségi média modulunkról, az e-dokumentumokra való átállásról, az informatikai tehetséggondozás versenyeiről, valamint a NAT digitális kultúra tantárgyáról is hallhatunk előadásokat.

2018-ban a Neumann Társaság 181 e Ft-ot kapott az 1%-os felajánlásokból.

Köszönjük és megbecsüljük ezt a támogatást, de úgy érezzük, ez a maradéktalanul jó célokra fordított összeg növelhető lenne. Lehet, hogy múlt évben sokunk nem rendelkezett az 1%-ról?

Készülve a március 5-i éves ECDL Fórumra, ahol a világszervezet egyik vezetőjét is meghallgathatjuk, érdemes kitekintenünk a világba, megnézni a fejlesztési irányokat.

Az ECDL előnye, hogy a hazai értékek, tapasztalatok mellett a másutt bevált elemekre is számíthatunk. S nem megvetendő az sem, ha a jövő igényeit, tudásterületeit sem egyedül, hanem egy nemzetközi közösség tagjaként próbáljuk megjövendölni.

A legaktuálisabb tudások ilyen formában rövidesen elérhetőek lesznek az ECDL nemzetközi Roadmap-je szerint.

A Neumann Társaság a civil társadalom részeként, szakmai nonprofit szervezetként a Civilek Napja alkalmából kicsit körbetekintett ebben a világban, s másoknál is látottak alapján nagyon számít a tagság aktivitására, az önkéntes kezdeményezésekre, szimpatizánsok támogatására, az adók 1%-a terén is

MEGHÍVÓ

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Nők az Informatika, Kutatás és Oktatás Területén Szakmai Szervezetének éves taggyűlésére.

Időpont: 2020. február 7., péntek, 14.45

Helyszín/módozat: Hangouts online meeting (link előtte megosztásra kerül)

Napirend:

1. Beszámoló a 2019-es eseményekről
2. 2020. évi célok, költségvetés
3. Egyebek

Határozatképtelenség esetén a megismételt közgyűlés időpontja 2020. február 7., 15.00.