KÉPAF 2013 – a Képfeldolgozók és Alakfelismerők Társaságának 9. országos konferenciája Bakonybélben

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság tagszervezete, a Képfeldolgozók és Alakfelismerők Társasága (KÉPAF) 2013. január 29. és február 1. között Bakonybélben tartotta 9. országos konferenciáját, második alkalommal a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Karán működő Képfeldolgozás Laboratórium szervezésében.

Örömmel tapasztaltuk, hogy nem csak a laboratórium által 2005-ben (akkor az osztrák társszervezettel közösen) szervezett KÉPAF konferenciához képest nőtt jelentősen az előadók száma, hanem a szintén nagyon sikeres 2011-es szegedi KÉPAF konferenciánál is nagyobb tudományos érdeklődés övezte a 2013-mas bakonybéli seregszemlét. Mindez azt mutatja, hogy a képfeldolgozás, az alakfelismerés és a határterületei iránti hazai érdeklődés folyamatosan nő, ami az eddigi tapasztalatok szerint nem csak az előadások mennyiségében, hanem a minőségében is érzékelhető.

A KÉPAF 2013 konferencián 67 előadás szerepelt, köztük rangos hazai és külföldi vendég előadók (Schanda János – Pannon Egyetem, Olivier Le Meur - University of Rennes 1, Leszek Chmielewski - Warsaw University of Life Sciences) valamint az először odaítélt KÉPAF PhD Díj nyertese és a már hagyományosan népszerű Kuba Attila Díj pályázói. Utóbbi díjnak külön napot szenteltünk, ahol 15 pályázó mutatta be munkáját, akik közül egy külön bizottság választotta ki a díjazottat. A KÉPAF PhD Díj és a Kuba Attila Díj átadására szintén a konferencián került sor. Az előbbit Molnár József „Variációs módszerek a gépi látásban” című munkájáért, az utóbbit Varga László (társszerzők Balázs Péter és Nagy Antal) „Gradiens módszerek automatikus súlyozásán alapuló diszkrét képrekonstrukciós eljárás" című dolgozatáért kapta.

A rendezvényen a támogatóknak is lehetősége volt bemutatkozni, illetve a Képfeldolgozók és Alakfelismerők Társasága megtartotta tisztújító ülését, amelyen megválasztották az új vezetőséget. Az elnök dr. Kató Zoltán (SZTE) maradt. Az új elnökség tagjai: Dr. Beleznai Csaba (Austrian Institute of Technology GmbH), Dr. Benedek Csaba (MTA SZTAKI), Prof. Dr. Csetverikov Dmitrij (MTA SZTAKI), Dr. Czúni László (PE), Dr. Hajdu András (DE), Prof. Dr. Szirmay-Kalos László (BME).

A szakmailag gazdag programot éjszakai gyalogtúra, Kövi Szabolcs fuvolaművész Ladányi Tamás asztrofotográfus képeire megkomponált koncertje és a Pannon Csillagda látogatása színesítette. A konferencia tudományos anyaga megtalálható a konferencia honlapján a http://kepaf2013.mik.uni-pannon.hu címen.

A konferencia szponzorai az NJSZT, a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara, a Hexium Műszaki Fejlesztő Kft., a Mediso Medical Imaging Systems, a Hama Kereskedelmi Kft, a RealEyes, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park - Pannon Csillagda és a Typotex Elektronikus Kiadó Kft. voltak.

A KÉPAF következő, 10. konferenciáját 2015-ben a Kecskeméti Főiskola fogja szervezni.

Dr. Czúni László, a KÉPAF 2013 konferencia elnöke