Beszámoló a Lux et Color konferenciáról

HCI&DfA Szakosztályunk szervezésében újabb sikeres konferenciára került sor.

Ezzel a Lux et Color Vesprimiensis sorozat 2016-ban a 15. konferenciájához érkezett el. A rangos eseménynek a veszprémi Pannon Egyetem adott otthont. A korábban egy napos rendezvény idén először két napon, 2016. október 14-15-én került megrendezésre.

A rendezvényt a Pannon Egyetem és a BME-MOGI rendezte meg a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar, valamint a Colorlite Kft. szakmai támogatásával. A konferencia technikai szervezője a Diamond Congress Kft. volt.

A szervezés februárban kezdődött meg, a meghirdetés után azonnal elkezdtek érkezni az előadáskivonatok a kiírt témákban, melyek a következők voltak:

- Méréstechnika
- Színlátás, színtévesztés
- Szín- és fényművészet
- Oktatás.

A két nap során 23 előadás hangzott el a fenti témák szerint négy tematikus szekcióba sorolva. Különösen érdekesnek bizonyult a szombat reggeli művészeti szekció, mely a tudomány és a művészet közötti vékony határt mutatta be.
 
A konferencia záróakkordja egy kerekasztal beszélgetls volt a színoktatás megreformálásáról, melyen rendkívül aktív párbeszéd alakult ki, hasznos része volt a programnak.

A rendezvényre több mint 40 résztvevő jelentkezett, köztük szlovák és brazil részt vevők is, így az LeCV sorozat nemzetközivé vált. A szervezők a továbbiakban szeretnék a létszámot és azon belül is a külföldi résztvevők arányát tovább növelni. Stratégiai cél továbbá a résztvevői visszajelzések alapján egy kiállítást kapcsolni a konferenciához, ezzel növelve a cégek és az ipari szférából érkezők részvételét.

A szervezés során bebizonyosodott, hogy a rendezvényre szükség és igény is van.

A rendező intézmények a jövőben továbbfejlesztik és bővítik a konferenciát, hogy a sorozat egyre nagyobb, sokrétűbb legyen, ezzel vonzva minél több résztvevőt, minél több országból.

A beszámolót írta: Hohol Róbert, Diamond Congress Kft.

Lux et Color