Iskolák a határon: multimédia az oktatásban

Sikeres konferenciát zárt Erdélyben a 10 éves MMO szakosztály

Iskolák a határon: multimédia az oktatásban

2017-ben XXIII. alkalommal rendezték meg a Multimédia az oktatásban nemzetközi konferenciát a Babeş-Bolyai Tudományegyetem, valamint a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Multimédia az Oktatásban Szakosztály szervezésében.

Nem ez az első alkalom, hogy az MMO szakosztály konferenciáját országhatárainkon túl rendezték. A 2011. évi XVII. "Multimédia az oktatásban" konferencia került először a határon túlra, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem, a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége, valamint a szakosztály szervezésében.

Ezáltal a szervezet célkitűzése valósulhatott meg a Kárpát-medence multimédiával foglalkozó oktatói, kutatói helybeni megszólításával – ezt a küldetést folytatta a 2017-es konferencia is.

A szakmai rendezvény célja, hogy elősegítse az oktatás, valamint a kutatás és fejlesztés különböző területein dolgozó, oktató hazai és külföldi szakemberek, PhD- és felsőoktatási hallgatók találkozóját, tapasztalatcseréjét, egyes szakterületekhez kapcsolódó kreditek gyűjtését.

A szakmai rendezvényen ünnepelték meg a Multimédia az Oktatásban Szakosztály fennállásának 10. évfordulóját, amelynek alkalmából Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója mondott köszöntőt. A szakosztálynak közel 100 tagja van, Erdélyi Tagozata is működik. A szakosztály fennállása óta az éves konferenciáin összesen több mint 1000 előadás hangzott el, mintegy 1500 szerző bevonásával. A teljes konferenciasorozaton közel 2300 érdeklődő vett részt.

A mostani tanácskozás is méltó volt a sorozathoz. Szerbiából, Romániából és Magyarországról is érkeztek előadók, a konferencia is három nyelven, románul, angolul és magyarul zajlott. A színvonalas előadások nemzetközi minősítésre és publikálásra kerülnek.

Az MMO-konferenciák hagyományaihoz híven látókörtágító előadások az oktatással összekapcsolható legkorszerűbb tudományos eredményekből merítettek: a különböző, párhuzamos szekciók munkája során megtudhattuk, milyen szerepe lehet a drón alapú légifelvételezésnek a közoktatásban, bepillanthattunk a 3D nyomtatásos terepasztalfigurák világába éppúgy, mint az e-Learning kulisszatitkaiba.

Interaktivitás, Kreativitás Tanároknak: ez a kérdéskör az egész NJSZT számára fontos, ezért is vállalta fel Társaságunk, hogy a nem informatika szakos tanárok kezébe "digitális túlélőkészletet" ad az IKT pedagógusoknak modullal.

A konferencia első napján Alföldi István ügyvezető igazgató tartott előadást Iskola a határon címmel az iskolákra és a pedagógusokra váró, az egész oktatást gyökerestül átalakító digitális kihívásokról, a határhelyzet előnyeiről és kockázatairól.

A konferencia zárásaként átadták a következő, immár XXIV. NJSZT MMO rendezvény stafétáját. A 2018. évi nemzetközi konferencia szervezője a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapest.
                                                           
NJSZT