Multimédia az oktatásban - életműdíj Alföldi Istvánnak, konferencia és kiállítás

Multimédia az oktatásban – kimeríthetetlen téma, rengeteg új aktualitással. Nem is véletlen, hogy e területről már a XXIV. (!) konferenciáját tartotta meg a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Multimédia az Oktatásban szakosztálya (NJSZT MMO), ez alkalommal az Apertus Nonprofit Kft. és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködésével, utóbbi Ménesi úti épületében.

XXIV. MMO konferencia

A május 31-től június 2-ig tartó tanácskozáson megtelt az Egyetem konferenciaterme, az előadók pedig Magyarország mellett Ecuadorból, Szlovéniából és Bulgáriából is érkeztek.

A szakmai rendezvény nem titkolt célja, hogy elősegítse az oktatás, valamint a kutatás és fejlesztés különböző területein dolgozó, oktató hazai és külföldi szakemberek, PhD- és felsőoktatási hallgatók találkozóját, tapasztalatcseréjét, egyes szakterületekhez kapcsolódó kreditek gyűjtését. Az angol és magyar nyelven folyó konferencia előadásai kivétel nélkül színvonalasak voltak, ezek nemzetközi minősítésre és publikálásra kerülnek.

Azt gondolom, hogy egy ilyen patinás tudományos egyesületnek, mint az NJSZT, amely évtizedek óta meghatározó az informatikai szakmában, ereje abban rejlik, hogy ilyen szakmai közösséggel rendelkezik és hasonló színvonalas rendezvényeket tud szervezni” – e szavakkal köszöntötte a plenáris ülés résztvevőit Miltényi Gábor, az NJSZT ügyvezetőigazgató-helyettese. Gulyás István, az NJSZT MMO szakosztály elnöke beszédében a konferenciasorozat fejlődését mutatta be – és utalt rá, hogy a konferencia minden évben a leginnovatívabb jó gyakorlatokkal reprezentálja a multimédia oktatásban betöltött szerepét. A megjelenteket köszöntötte Dr. Téglási András, az NKE Államtudományi és Közigazgatási Karának oktatási dékánhelyettese, aki az egyetemen – és az Apertus Nonprofit Kft együttműködésével – zajló e-learning képzésekbe és a százezres nagyságrendű tisztviselői állomány továbbképzésének feladatába is bepillantást engedett.

A konferencia résztvevőit köszöntötte Beskid Vilmos, az Ericsson Magyarország kutatási és fejlesztési igazgatója is, aki átvette a stafétát: a 2019. évi nemzetközi konferencia szervezője az Ericsson Magyarország.

XXIV. MMO konferencia

A rendezvényen Alföldi István, az NJSZT ügyvezető igazgatója plenáris előadását kiemelkedő érdeklődés övezte. A gondolatébresztő előadás – melynek prezentációját ITT elérhetővé tesszük - az oktatás felelősségéről és általában, valamennyiünk felelősségéről szólt az előttünk álló feladatok kapcsán: felvillantotta a 21. század kihívásait, az IT biztonságtól a robotika és a mesterséges intelligencia kérdéseiig. Egyben jó alkalmat adott az NJSZT 50 évéről való megemlékezésre is: bemutatta az NJSZT széleskörű tevékenységét, amely az ország versenyképességét és lakói jól-létét érintő területekre hat, a civil társadalom iránti felelősség jegyében.

Az ügyvezető igazgatót meglepetésként érte, hogy „Multimédia az oktatásban gyűrűéletműdíjat kapott az NJSZT szakosztályaiban folyó munka lelkiismeretes biztosításáért. A szervezők kiemelték az igazgató a digitális írástudásban, a digitális esélyegyenlőség mozgalmában és az informatikai múzeumügyben kifejtett, iránymutató munkáját is – a teljes laudáció ITT olvasható – s úgy ítélték meg: ő volt, aki a legtöbbet tette a pedagógiailag illetve andragógiailag megalapozott multimédia-felhasználás módszereinek, felfogásának, pedagógiai illetve andragógiai szemléletének népszerűsítése és elismertetése érdekében.

A “Multimédia az oktatásban gyűrű” tananyag díjat Tóth Péter kapta a módszertanilag legjobbnak ítélt, pedagógiailag illetve andragógiailag megalapozott multimédiás tananyag szerzőjének elismeréséül. A “Multimédia az oktatásban gyűrű” képzés díjat Gulyás Zsuzsanna kapta a módszertanilag legjobbnak ítélt, pedagógiailag illetve andragógiailag megalapozott multimédia-felhasználást segítő képzés szakmai (módszertani) létrehozójának elismeréséül. Az örökös tag-díjat Sikné Dr. Lányi Cecíliának adták át, aki a legtöbbet tette a „Multimédia az oktatásban” konferenciasorozat létrehozása, működtetése és szakmai támogatása terén. (Sikné Dr. Lányi Cecíliával egy másik, fontos elismerése, szaúdi nemzetközi díja kapcsán épp most jelent meg interjúnk.)

A konferencián szekciónként a legjobb publikációt és a legjobb előadást oklevéllel díjazták, a BSc szakdolgozat- és a TDK-pályázatra beküldött és díjazott munkák szerzőit és konzulenseit szintén oklevéllel és az NJSZT által biztosított ajándékkönyvvel jutalmazták.

Oklevelet és Jövő múltja című informatikatörténeti könyvünket kapta meg Vidovenyecz Zsolt is. Az ismert debreceni magángyűjtő évek óta együttműködik az NJSZT-vel – múlt évi kiállításáról beszámoltunk már –, az MMO-konferenciát is kamaratárlattal köszöntötte, így a konferencia minden résztvevője megtekinthette a gyűjteménye legszebb darabjait: a Mikromattól a Videoton TV Computerig. A magyar gyártmányú gépekből álló gyűjteményt Vidovenyecz Zsolt – az NJSZT szakmai támogatásával – saját honlapján és tervei szerint később 3D-albumban is bemutatja, előadása is az informatikatörténet bemutatására alkalmazható multimédia lehetőségekről szólt.

Szeretettel gratulálunk a díjazottaknak és a minden szempontból profi, inspiráló tanácskozás előadóinak és szervezőinek!

Forrás: https://www.uni-nke.hu/hirek/2018/06/01/multimedia-az-oktatasban

További részletek: http://www.mmo.njszt.hu/aktualis.htm

Galéria