OGIK’2019 konferencia – beszámoló

 

A GIKOF Gazdaságinformatikai Kutatási és Oktatási Fórum 2019 november 8-9-én tartotta meg országos konferenciáját, ezúttal a Milton Friedman Egyetemen, Budapesten. A Honfi Vid elnökletével szervezett konferenciát a rendezőintézmény nevében Szatmári Péter rektorhelyettes, az NJSZT nevében Szalay Imre ügyvezető igazgató valamint Raffai Mária, a GIKOF elnöke nyitotta meg.

A hivatalos program megkezdése előtt Gludovátz Attila a 2018 évi OGIK konferencia rendezőintézménye, a Soproni Egyetem nevében átnyújtotta a GIKOF vándortrófeáját Szatmári Péternek.

A konferencia megnyitását négy plenáris előadás követte. Elsőként két japán professzor tartott érdeklődésre számot tartó előadást. Tetsuya Uchiki professzor az elektronikus publikációk szociális vonatkozásait elemezte, és összehasonlította a japán és a kínai helyzetet. Hiroki Tomizawa a japánban gyakori földrengések digitális archiválási rendszeréről számolt be. Két meghívott előadónk Bíró Gabriella, az MNB osztályvezetője és Vágujhelyi Ferenc a hazai informatikai helyzetet elemezve aktuálisan megoldandó problémákról számolt be.

Az immár 16. alkalommal megrendezett konferencián 5 különböző témájú szekcióban összesen 29 előadás hangzott el. Kiemelendő a konferencia újdonsága, ami egy különleges színfolt volt a konferenciasorozat történetében, ugyanis

  • a Fintech és mesterséges intelligencia,
  • az informatika-biztonság
  • a két interdiszciplináris

szekciók mellett Bujdosó Gyöngyi szervezésében megjelent a NOKIT, Nők az Oktatás, a Kutatás, az Informatika Területén szakmai közösség, amelynek tagjai nemcsak érdekes, a nők helyzetét elemző érdekes előadásokkal, de egy kerekasztal-beszélgetéssel is hozzájárultak a konferencia szakmai színvonalának növeléséhez.

Az Egyetem konferencia központjában helyet kapott rendezvény lehetőséget adott nemcsak a legújabb kutatási eredmények bemutatására és megvitatására, de kellemes hely volt arra is, hogy a szünetekben kötetlen beszélgetéseket, személyes konzultációt folytathasson a csaknem hatvan résztvevő.

A konferencia Programbizottsága értékelte a benyújtott cikkeket, és a legjobb előadókat könyvjutalommal díjazta. Könyvjutalomban részesült: Asefeh Asemi, Tetsuya Uchiki, Hiroki Tomizawa, Szőke Balogh Tünde, Brunner Csaba, Jakab Róbert, Vidákovits Attila és Roskó Tibor.

Zárásként Raffai Mária értékelte a rendezvényt, megköszönte a rendezőintézmény szervezőmunkáját, az előadók felkészültségét, és jelezte, hogy a következő évi konferenciának különös jelentősége lesz, hiszen a GIKOF ekkor ünnepli megalapításának 20. évfordulóját.

GIKOF - OGIK csoportkép