Kódolás a Főhadiszálláson

 

Július 15-én ért véget az Innopolis Egyetem (Tatárföld, Oroszország) online nyári tábora, melyen két magyar diák, Bagladi Milán és Németh Márton is részt vettek, a diákolimpiai válogatókra is felkészülésként. A Neumann Társaság tehetséggondozási rendszerében részt vevő diákok közül Milánnal beszélgettem, kicsit kíváncsiskodva a Minecraft játékkal reklámozott virtuális táborozásról.

Bagladi Milán
Bagladi Milán

Hogy kaptál kedvet a programozáshoz?

Én Lentiben élek – és már kisgyerek koromban felfigyeltem egy programozás alapjaihoz kedvet csináló cikksorozatra. Lentiben Simon Endre segített az első lépéseknél. Ő teljesen az alapkódig visszamenően foglalkozik a témával, most például mikrovezérlős hajót épít.

Józan paraszti ésszel már tudok programozgatni, de az algoritmusokkal kapcsolatos tudásom eddig kevés volt. Ági néni - Erdősné dr. Németh Ágnes tanárnő, a Neumann Társaság alelnöke -  már mutatott algoritmusokat, tőle hallottam a versenyekről is a Batthyány suliban.

Most nyáron ez az innopolisi online tábor sorsfordító volt, úgy érzem, egy nagy lépcsőfokot tettem meg előre.

Mennyire volt szokatlan nyári táborozni – otthonról?

Hónapok óta itthon tanultam a pandémia miatt, ennek még a pozitívumait is megéltem, nem kellett ingáznom Nagykanizsára. Bár most már azért hiányzik… De az online verseny ezek után nem lepett meg.

Elképesztően jó volt, nagyon hasznos azért is, mert jövő héten lesz az eJOI válogatóversenye, arra készülök – és Innopolis nagyon kapóra jött a tudásom bővítésére, új algoritmusok elsajátítására, például az RMQ és a Prefix-függvény megtanulására.

Hogy kerültél be a versenyre?

Volt egy online válogató, ott kiszűrték a jelölteket, keresve, akiknek már van egy alaptudása. Összesen 120-an vettünk részt a táborban, ebből talán ha öten voltak nem oroszok. Mi angolul kommunikáltunk – és a tábor is kétnyelvű volt, hogy mi is megértsük. Az orosz tanárok, diákok is jól beszéltek angolul.

Milyen volt a napirend?

Reggelente kétórás szemináriumon vettünk részt. A szemináriumok Zoomon belül zajlottak, megosztott képernyőképen láttuk a bemutatott anyagokat. Délutánonként verseny keretében mérhettük össze tudásunkat a délelőtt megtanult anyagrészekhez kapcsolódó feladatokból.

Késő délután kötetlenebbül játszottunk, például Spyfall, Codenames játékokkal. Ugyan nem minden témát értettem, de amit megértettem, azt jó volt gyakorlásképp tesztelni. A tökéletességig csiszolt megoldásokat az eJOI-n is fogom tudni használni.

Öten voltunk egy csoportban, egymásnak is segítettünk, a lemaradóknak magyarázni, így barátságok is szövődtek online.

Valahogy nekem a táborról a számháború, az erdei séták jutnak eszembe. Itt nyilván nem volt szó testmozgásról…

Ez a tábor elég sok ülőmunkával járt, meglepően sok program volt, elég jól betáblázták. Reggel kilenctől pörögtek a szemináriumok, majd egy órás ebédszünet után már kezdődött a verseny. Majd egy újabb óra szünet után jött a játék. Nekem a szobámban van egy „főhadiszállás” asztali számítógéppel, ott dolgoztam, néha meg átültem a tévé elé laptoppal, hiszen ezt kényelmesebbnek tartom.

És legalább az online térben kijárkáltad Magad?

A Minecraft inkább csak marketingfogás volt, de volt azért egy-két csapatépítő játék, ahol ennek szerepe volt. Egy-egy esti esemény zajlott ebben a „kockavilágban”, ami azért főleg a legfiatalabbak megnyerésére szolgált.

Hogyan tovább, Milán?

Szeretném odatenni magam az eJOI válogatón és magán a versenyen is – és érdeklődöm a Nemes Tihamér Versenyek iránt is. Viszont néha saját magam is fejlesztek, „játszom a kóddal”, hasznos kis alkalmazásokat írok: így a Neumann János Nemzetközi Programtermék Verseny is felkeltette az érdeklődésemet.

 

Képes Gábor