Virtuális RoboCup

2021-re készülnek a robotika versenyzők!

 

A világméretű Covid-19 vírusjárvány miatt elmaradt a 2020-ra tervezett RoboCup világverseny Bordeaux-ban és úgyszintén az európai junior bajnokság Portugáliában.

A Magyar Ifjúsági Robot Kupának is csak a budapesti versenyszámait sikerült megtartani. Így akik ott minősítést szereztek, érvényesíthetik azt a 2021-re elhalasztott nemzetközi versenyekre jelentkezéshez.

A nyíregyházi minősítések (MIRK2020Nyíregyháza) viszont elmaradtak és majd 2021. márciusában hirdetjük meg újra a versenyszámokat OnStage, Soccer és Rescue Simulation ligákban.

A RoboCup közösség egyben tartása végett virtuális oktatást és online bemutató versenyeket szerveztek világszerte a RoboCup szövetségek.

Mi, magyar junior RoboCuposok is becsatlakoztunk egy-két kezdeményezésbe.

Az egyik a régi CoSpace Rescue versenyszám demonstrációs bajnoksága, amelyet az Ázsiai Csendes-óceáni RoboCup Szövetség (RoboCup Asia-Pacific - RCAP ) szervezett meg, Szingapúrból irányítva.

A Magyar Ifjúsági Robot Kupa (továbbiakban MIRK) kisvárdai régiójának felelős mentortanára, Jurás László benevezett 3 diákot a felhívásra: Demonstration Matches and Sharing Sessions címmel.

Ők egyébként is beneveztek a MIRK2020-ra, és ez a demonstráció jellegű mérkőzéssorozat hasznos gyakorlat volt számukra. A szervezők 3 részletben  mutatták be a sikeres regisztrálók páronkénti virtuális versenyét. A „sikeresség” azt jelentette, hogy videoüzenetben kellett bejelentkezniük és számot adni CoSpace felkészültségükről.

A kisvárdai Jurás Dorka mérkőzését egy szingapúri diákkal az U19 szekcióban (2.session) július 5-én láthattuk élesben.

A mentési munkákat a virtuális katasztrófa helyszínen mindkét robot fej-fej mellett végezte sokáig, de a vége felé Dorka robotja „beragadt a mocsárba” és így előnyt élvezett a szingapúri rescue robot.

Jurás DorkaJurás Dorka képernyőkép

Gratulálunk Dorkának a részvételhez, munkához és várjuk majd élő beszámolóját novemberben, Nyíregyházán a workshopon, ha minden rendben lesz a vírushelyzetet illetően.

A Youtube-csatornán az RCAP hozzáférhetővé tette az oktatóvideókat is, a demófutamok közzététele mellett:

https://www.youtube.com/watch?v=zHQVONdOYJo&feature=youtu.be

http://robocupap.org/icool2020/

A másik szervezés, amelyben részt vettünk a MIRK nyíregyházi és budapesti régiójából, a RescueMaze ligára felkészítő, SimPlus nevű RoboCupJuniorRescueSimulation Workshop volt.

Június 23-27 között naponta webinar workshopon élvezhettük a programfejlesztés titkait, hogy a labirintus alakú pályán elrejtett áldozatok felderítése és akadályok kikerülése hogyan történjen akár Pythonban, akár C++ nyelven, a sokféle szenzor segítségével. Megkaptuk a példakódokat is.

Ennek az oktató workshopnak folytatása lesz szeptemberben egy demó verseny online módon.

SimPlus2

SimPlus

További információk: http://robosimplus.ml/ 

A nyíregyháziak ezeket megelőzően március 23-tól június 15-ig Discordon folytattuk a szakköri foglalkozásokat, a szokott időben.

Python leckesorozatot indítottam RaspberryPi4-en és a házi feladatokat megbeszéltük.

RoboCup 3.

Jó egészséget mindenkinek és Covid-19 vírusmentes 2021-et kívánok!

Simon Béláné