Helfenbein Henrik Ferenc

Bemutatkozás

1981-ben az ELTE Természettudományi Karán programtervező matematikus, majd 1997-ben számítástechnika tanári diplomát szerzett. Azóta is az ELTE-n dolgozik, jelenleg az Informatikai Kar
mestertanára.

Az 1980-as években az akkori iskola-számítógépes program népszerűsítésében, elterjesztésében vállalt szerepet. A lendületesen induló program fontosságát felismerve, részt vett több megyében a tehetséges általános és középiskolai diákok oktatásában, tehetséggondozásában. Egyetemi munkája mellett fontosnak látja a szakképzés szerepét is: több szakképzést segítő tananyag készítésében vett részt.
Az ECDL rendszer magyarországi minőségbiztosításában a kezdetektől fogva tevékenykedik, a Minősítő Bizottság tagja. 2009-ben részt vett a látássérült vizsgázók számára kiadott ECDL vizsgapéldatár kiegészítő csomagjának létrehozásában.
1979–től foglalkozik a vakok illetve gyengén látó diákok oktatásával. A Magyar Tudományos Akadémia Központi Fizikai Kutatóintézetében működő hátrányos helyzetű emberek segítését kutató munkacsoporttal együttműködve az 1980-as évek elején szaklaboratóriumot hozott létre: az oktatóközpont létrehozása után vált lehetővé a látássérült diákok felvétele a programozó szakra is.

2005-óta az „Informatika a látássérültekért Alapítvány” felügyelő bizottságának tagjaként, önkéntes segítőként részt vesz a szervezet munkájában.
A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Közalapítvány szakértője. Az ő szakmai irányításával készült el a „Bevezetés az esélyegyenlőséget szolgáló info-kommunikációs technológiákba” és az „Esélyegyenlőséget szolgáló info-kommunikációs technológiák a gyakorlatban” című képzési anyag.