• Dátum

  Idén is csatlakoztunk az Európai Kiberbiztonsági Hónap kezdeményezéshez, ám a rendhagyó évben rendhagyó módon.

  A szokásos konferencia helyett „online író-olvasó találkozót” tartunk gyerekeknek, diákoknak – no meg a szülőknek és pedagógusoknak is - Solymos Ákossal, a Frici, Fülöp és a hackerek című népszerű könyv szerzőjével.

 • Már több mint 10 éve támogatja a III. kerületi Önkormányzat a diákok számára az ECDL bizonyítvány megszerzését.

 • Épület és könyv közös vonása a maradandóság – szakmai partnerünk, a MATEHETSZ most mindkettőnek örülhet. A negyven civil tehetséggondozó társadalmi szervezetet képviselő Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetsége új, korszerű székhelyre költözött kormányzati támogatással.
  A MATEHETSZ felügyelőbizottságába a Neumann Társaság igazgatója, Szalay Imre is bekerült.

 • Hatalmas a régi számítógépek nosztalgiafaktora: mindenki szeretné megmutatni a gyerekeinek, hogy milyen gépen tanult. Ezt nem csak Szegeden, az Informatikai Múzeumban tapasztaljuk. Cikk és rádióműsor is bizonyítja!

 • Véget ért az eJOI - az Európai Junior Informatikai Diákolimpia – és ahogy már beszámoltunk róla, egy magyar bronzérmessel, Molnár Istvánnal is büszkélkedhetünk.
  A diákolimpia legkisebbeket megszólító változatáról Erdősné dr. Németh Ágnessel, a Neumann Társaság alelnökével beszélgettünk, aki a magyar csapat(ok) vezetője volt, Nikházy Lászlóval együtt.

 • A Közép-Európai Informatikai Diákolimpia (CEOI) megszervezése sikerélmény volt és értékes tapasztalat számunkra, melynek tanulságait 2023-ban, a nagy IOI Nemzetközi Diákolimpia szervezéséhez is használhatjuk. Az mindenképp tanulság, hogy nagyszerű, hogy vannak stabil, folytonosságot képviselő, értékes szakembereink – és mindig vannak helyi erők is, akik óriási hozzáadott értékkel járulhatnak hozzá a versenyhez.
  Képes Gábor riportja.

 • Hagyományainkhoz híven az NJSZT idén is elismerésben részesíti az informatika szakmában jelentős eredményt elért szakembereket.

  Kérjük kedves Olvasóinkat és Tagtársainkat, hogy javaslataikat az idei Neumann- és Kalmár-díjra, Tarján-emlékéremre, Kemény János-díjra legkésőbb 2020. szeptember 30-ig a https://njszt.hu/hu/webform/njszt-dijak-jelolesek linken elérhető űrlap kitöltésével tegyék meg.

 • Meghívó

  Hely

  a Neumann Társaság székhelyén (1054 Budapest, Báthory u. 16.)

  Dátum

  Tisztelt Kolléga, Kedves Tagtárs!

  A koronavírus-járvány (Covid-19) kapcsán Magyarországon kialakult rendkívüli helyzetre tekintettel, figyelembe véve a vonatkozó jogszabályokat (így különösen a 46/2020. (III.16.) Korm. rendelet 4.§-ban foglaltakat) a Neumann János Számítógép-Tudományi Társaság Közgyűlését 2020. szeptember 30., 15:00 órától a Társaság székházába, (1054 Budapest, Báthory u. 16.) hívja össze.

 • Szeptember 6-án, vasárnap, az ünnepélyes online záróceremóniával véget ért a grúziai szervezésű, de teljesen online megrendezett Európai Junior Informatikai Diákolimpia.
  A bronzérmes Molnár Istvánnal beszélgettünk.

 •  

  A XXVI. Multimédia az oktatásban online nemzetközi konferencia kiadványa elkészült és az alábbi helyről letölthető, bárki számára nyilvánosan hozzáférhető!

 • Az IT és az üzlet kapcsolata konjunktúrában is problémás, de a válsághelyzetek különösen problémássá teszik a viszonyt. Mit lát az informatikából az üzleti vezető? – erről tartott sikeres előadást elnökünk, dr. Beck György a nagyon sokrétű, tanulságos CIO Hungary 2020 – A válságálló IT konferencián. Letölthető dokumentum!

 • Akár tantermi oktatás, akár otthonról, a digitális kompetenciák létfontosságúak. Az idei tanévben sok mindent lehet újrakezdeni, többek között az ECDL vizsgákat is. Ehhez kíván segítséget nyújtani a Neumann Társaság az idén is meghirdetésre kerülő iskolakezdési akciójával.

 • Így tanultok ti? Generációváltás a tanulási folyamatban címmel tartott előadást Adamcsik János, aki a Neumann Társaságot képviselte az egyik legsikeresebb ECDL vizsgaközpont, a Ruander Oktatási Kft. 2020. augusztus 30-án megtartott nyílt napján.

 • Sűrű félévet zárt Informatikatörténeti Fórumunk - és még sok újdonság is várható. Várjuk adatközlők, önkéntesek csatlakozását az informatikai örökség megőrzése érdekében folyó munkánkhoz!

 • Online lét, médiafogyasztás, domesztikáció, generációk, trendek

  Hely

  Online konferencia, ZOOM

  Dátum

  A pandémia új kontextusba helyezte hétköznapi életünkben viszonyunkat a digitális médiához, az online világhoz. A járvány első szakaszában az izolációs kényszer jelentős hatást gyakorolt a hétköznapi rutinra, aminek az online médiahasználat ilyen vagy olyan formában – munka, tanulás, ügyintézés, szórakozás, kultúrafogyasztás, családi, baráti kommunikáció - állandó tényezőjévé vált.

 •  

  Szeptember 24-én, 16 órakor a Zoomon, virtuálisan találkoznak a Robotika Szakosztály tagjai. A cél a közösség programjainak megvitatása. Hogy haladunk? Mihez kell segítség? – erre keressük a válaszokat.

  Aki részt szeretne venni a megbeszélésen – lépjen be a Neumann Társaságba és jelezze, hogy a szakmai közösségnek is tagjává kíván válni!

 • Az idei Közép-Európai Informatikai Diákolimpián (CEOI) tizenhárom ország ötvenöt, húsz évesnél fiatalabb diákja vett részt. A magyar diákok egy ezüst-, és két bronzérmet szereztek, míg aranyéremmel idén két lengyel, egy cseh és egy horvát versenyző térhetett haza.

 • Az idei CEOI a Neumann Társaság, az ELTE Informatikai Kara és Nagykanizsa városa rendezésében, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Tungsram cég támogatásával zajlik, az idei járványhelyzet miatt "hibrid üzemmódban".

 • Hely

  Batthyány Lajos Gimnázium, Nagykanizsa

  Dátum

  -

  Drukkoljunk együtt a Közép-Európai Informatikai Diákolimpia versenyzőinek!

  Folyamatosan frissülő rangsor:

  https://ranking.cms.inf.elte.hu/rws/Ranking.html

  Részletesen a programról:
  https://njszt.hu/hu/news/2020-07-21/ceoi-2020-kozep-europai-informatikai-diakolimpia-nagykanizsan

  Hivatalos oldal: CEOI2020

 • Mit tud segíteni a Neumann Társaság a szakosztályainak a szakmai élet újraindításában, serkentésében?
  Szalay Imre írása.