Tizenhárom ország diákjai mérkőznek meg Nagykanizsán, a Közép-Európai Informatikai Diákolimpián

 

Idén a járványhelyzet miatt hibrid üzemmódban zajlik a Közép-Európai Informatikai Diákolimpia (CEOI) augusztus 23. és 29. között a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnáziumban.  Nyolc ország diákjai személyesen vehetnek részt a programozási versenyen, további hat csapat online kapcsolódik be a megmérettetésbe.

CEOI2020 logó

Az idei CEOI a Neumann Társaság,  az ELTE Informatikai Kara és Nagykanizsa városa rendezésében, az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Tungsram cég támogatásával zajlik, összesen tizenhárom ország részvételével.

A magyar mellett a cseh, szlovák, holland, német, lengyel és svájci csapatok személyesen vesznek részt a nagykanizsai diákolimpián, míg a járványhelyzet miatt az osztrák, olasz, szlovén, horvát, litván és román csapatok az interneten keresztül kapcsolódnak be a kedd és csütörtök délelőtt zajló versenybe. Magyarországot a CEOI-n nyolc diák képviseli idén: hat budapesti és két nagykanizsai középiskolás, közülük ketten kilencedik, öten tizenegyedik osztályba járnak, egy diák tizenkettedikes. Köszönhetően annak, hogy a közép-európai régió országai mindig rendkívül jól felkészült diákokat indítanak, a CEOI nemzetközi szinten is rangos versenynek számít.

Minden résztvevő ország négyfős, 20 évesnél fiatalabb, kimagasló programozási ismeretekkel rendelkező középiskolás diákokból álló válogatott csapatot indíthat, amelynek tagjai egyénileg versenyeznek. Rendezőként Magyarország idén két csapat indítására is jogosult, így összesen 14 csapat vesz részt a CEOI-n.

“Büszke vagyok arra, hogy a fejlett telekommunikációs hálózatoknak és technológiáknak köszönhetően a jelenlegi koronavírus-helyzet közepette is meg tudtuk rendezni a CEOI-t úgy, hogy hat ország versenyzői internetes kapcsolaton keresztül vesznek részt a versenyen”- mondta dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke a CEOI 2020 megnyitóján.

Dr. Beck György, a Neumann Társaság elnöke a CEOI2020 megnyitóján. Fotó: http://ceoi2020.inf.elte.hu/2020/08/25/moments-of-ceoi-2020-the-opening-ceremony/

Magyarország a CEOI egyik alapító tagja és többször adott már otthont a versenynek: 1995-ben Szegeden, 2001-ben Zalaegerszegen, 2005-ben Sárospatakon, 2012-ben Tatán mérték össze tudásukat a régió országainak kimagasló versenyprogramozási ismeretekkel bíró középiskolásai. A magyar diákok hagyományosan jól szerepelnek a CEOI-n: az elmúlt huszonöt évben összesen ötvenhat érmet gyűjtöttek. A tavalyi versenyről diákjaink egy arany és három bronzéremmel térhettek haza. A verseny történetében 2019-ben szerzett először magyar diák abszolút első helyet: ő volt a legjobb az aranyérmesek között is.

“A Tungsram 2018-as függetlenné válása óta folyamatosan támogatja a középiskolai diákok későbbi karrierjét segítő készségek fejlesztését. Az egyik ilyen fontos készség az angol nyelvtudás, amelynek megszerzését díjnyertes Future Talents program keretében üzleti angol nyelvvizsgával és felkészítéssel segíti  a társaság. Ugyanilyen fontosnak gondoljuk a korszerű informatikai tudást, amely nélkül például a vállalat innovációs, termékfejlesztési, mérnöki, gyártási, pénzügyi és kreatív folyamatai is elképzelhetetlenek. Fő támogatóként az is célunk volt, hogy a résztvevők számára felvillantsuk: a Tungsram magyar székhelyű globális vállalatként ismét vonzó munkahely lehet a tehetséges fiatalok számára” - mondta Majtényi Márta, a Tungsram informatikai igazgatója a CEOI  2020 megnyitóján.

Annak érdekében, hogy az indulók mellett a világ más országaiban élő diákok is összemérhessék tudásukat a versenyzőkkel, a www.codeforces.com oldalon augusztus 26-án (szerdán) és 28-án (pénteken) bármely más érdeklődő is megoldhatja az idei feladatokat.

A CEOI 2020 honlapja:          http://ceoi2020.inf.elte.hu
CEOI 2020 az Instagramon:  https://www.instagram.com/ceoi2020hungary/
CEOI 2020 a Facebookon:    https://www.facebook.com/ceoi2020hungary