Online és mégis együtt: ilyen volt az eJOI

Véget ért az eJOI -  az Európai Junior Informatikai Diákolimpia – és ahogy már beszámoltunk róla, egy magyar bronzérmessel, Molnár Istvánnal is büszkélkedhetünk: https://njszt.hu/hu/news/2020-09-07/magyar-bronzerem-az-ejoi-n

A diákolimpia legkisebbeket megszólító változatáról Erdősné dr. Németh Ágnessel, a Neumann Társaság alelnökével beszélgettünk, aki a magyar csapat(ok) vezetője volt, Nikházy Lászlóval együtt.

Erdősné dr. Németh Ágnes
Erdősné dr. Németh Ágnes

Csapatok. A többesszám jogos. Mivel az eredetileg Grúzia – vagy ahogy ők jobban szeretik: Georgia – által szervezett verseny végül nem Tbilisziben került megrendezésre, hanem átment online-ba, nem egy négyfős delegációt nevezhettünk, hanem egy nem hivatalos második csoport is részt vehetett.

https://ejoi2020.ge/participants/HUN

eJOI-s csapat Nagykanizsán.
Az eJOI csapatai. Balra maszkban: Molnár István.

Ez azt jelentette, hogy a diákok otthonról kapcsolódhattak be a versenybe?

Nem. Összegyűltünk, a közös versenyélmény és a versenyfeltételek adottak voltak. A CEOI-ra felépített hálózat, gépek infrastruktúrájára tekintettel logikus gondolat volt, hogy jöjjenek ide Nagykanizsára. Hét gyerek versenyzett innen, egyedül Nagy Bogi nem tudott átjönni Romániából, ennek elintézése most bonyolult lett volna. De egész végig néztük videón, beszélgettünk vele, részese volt a csapatnak.

Mennyire volt nagy megpróbáltatás az eJOI a legifjabbaknak?

Az eJOI-nak még nincs teljesen kialakult sillabusza, így nehéz készülni a feladataira. Nagyon kicsiknek szól és mégis nagyon sokat várnak tőlük, a hetedik-nyolcadikos diákoktól. Egyszerűbben fogalmazva: túl nehezek a feladatok. De örülök a bronznak, ami a korábbi évekhez hasonló magyar eredmény.

Milyen jellegű feladatokat képzeljünk el?

Az algoritmikus gondolkodást fejlesztő-mérő, versenyprogramozási feladatokat, mint az informatikai diákolimpiákon általában. Érdekes volt például a kártyajáték-feladat: ebben két versenyző játszik, az egyik látja az összes kártyát, néhányat cserélhet és utána lefordítják. Jön a másik versenyző, mondanak neki egy kártyát és anélkül, hogy az előzővel kommunikált volna, ki kell találnia, hogy a lefordított lapok közül melyik az. Egy másik feladat leírása szerint szintén két versenyző játszik: négyzetrácsos papírra be tud húzni vízszintes vagy függőleges vonalakat, elfoglalhat területeket, ha a negyedik oldalt is ő húzza be. Az egyik játékos maximalizálni, a másik minimalizálni szeretné a különbséget. Milyen stratégiával oldják meg? Ilyenkor két program, két függvény kommunikál egymással – és mindkettőt meg kell írni.

Milyen volt a napirend az eJOI-n?

Reggel hatkor kaptuk meg mi, csapatvezetők a feladatot, reggel hétig véleményezhettük. Délelőtt tíz óráig volt időnk lefordítani. Közben a gyerekek összeszedelőzködtek, reggeliztek. Az iskolában a verseny 4 órán keresztül zajlott. Majd esténként szabad programmal színesítettük a közösen töltött időt, pingponggal, röplabdával, társassal, kirándulással.

Hogyan tovább, tehetséggondozás?

Nincs megállás. Szerdán van az első versenynapja az IOI-nak, ott a „nagyobbaké” a terep: a tavalyi aranyérmes Tóth Balázs, továbbá Nagy Nándi, Noszály Áron és Gyimesi Peti versenyeznek.

Erdősné dr. Németh Ágnes oklevelett kapott. Fotó: zaol.hu
A múlt évi IOI-n való részvételünkért kapott állami oklevéllel.
Forrás: https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/allami-kitunteto-oklevelet-kapott-erdosne-dr-nemeth-agnes-3908739/

Természetesen az IOI állásáról is beszámolunk, a Neumann Társaság Facebook-oldalán is!