Informatikai Múzeum

A Neumann Társaság tevékenységeinek egyik pillére az informatikai örökség megőrzése, hozzáférhetővé tétele. Az NJSZT az 1970-es évek óta a kezdeményezője az Informatikai Múzeum gondolatának, melyet először Kovács Győző, az NJSZT akkori főtitkára fogalmazott meg – és szegedi kollégája és barátja, Muszka Dániel vált a kezdeményezés motorjává.        

Az Informatikai Múzeum reményeink szerint 2023-ban nyílhat meg. Ennek előzménye, hogy 2013-ban állandó kiállításunk nyílt a szegedi Szent-Györgyi Albert Agora épületében. A Jövő múltja – Informatika Történeti Kiállítást az Alföldi István ügyvezető igazgató vezetésével működő tanácsadó testület rendezte meg – a tárlatot Neumann János lánya, Marina von Neumann Whitman nyitotta meg ünnepélyesen.

Az 1200 négyzetméteres tárlat két szinten mutatja be az informatika történetét az abakusztól az internet történetéig. A kiállítás egyedülálló gazdasággal vonultatja fel a 20. századi nyugati és a kelet-európai számítástechnika történetét egyaránt. A tárlathoz önállóan is forgatható, magyar-angol nyelvű könyvet adtunk ki. Évi mintegy 5000 látogatónk számára tárlatvezetésekkel, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, klubfoglalkozásokkal, Múzeumok Éjszakája-rendezvényekkel hozzuk közel az IT-világ múltját, jelenét és jövőjét.

Az Informatikai Múzeum állandó kiállításának honlapja: ajovomultja.hu